Eco Xarxa Montseny

La Xarxa d'Intercanvi del Montseny (XIM)

La Xarxa d'Intercanvi és una de les organitzacions principals de l'Eco Xarxa, i la primera que ha estat creada.
Utilitzem una forma de diner alternatiu o complementari: l'Eco Seny, per permetre el funcionament d'un sistema d'intercanvis multirecíprocs sense desferus del diner.
Es pot entendre com una xarxa de favors recíprocs entre els membres d'una associació, on el favor, producte o servei que un rep d'algú, pot ser retornat oferint un altre producte o servei a qualsevol altre usuari de la xarxa. El saldo positiu del qui ha ofert el primer servei, es pot resoldre amb el servei d'algú altre de la xarxa en un altre moment.
També ho podem entendre amb els més coneguts "Bancs dels temps", amb la diferència que no només s'intercanvien hores de treball, sinó també objectes elaborats o de segona mà. L'usuari estableix un valor al seu producte o servei (ajudant-se de l'equivalència 1 a 1 amb l'Euro); es negocia l'acord, i si és satisfactori per ambdues bandes, es realitza l'intercanvi.
La creació d'un sistema de registre de l'intercanvi local o diner alternatiu, permet que la triangulació de favors, serveis i productes pugui ser molt més fluida i dinàmica que amb l'intercanvi directe, permetent la creació d'un sistema econòmic alternatiu.
Alhora, l'EcoSeny te diferències essencials amb el diner oficial, que fan que sigui molt diferent.
Entre d'altres, el fet que:
1. no tingui interessos -i per tant acumular-ne i prestar-ne no te sentit,
2. sigui emés localment,
3. sigui abundant i assequible a tots, i
4. quedi a la regió enlloc de marxar a les capitals.
Les monedes locals permeten, a més, l'estalvi de determinades quantitats de diner oficial que es deixa d'emprar en moltes transaccions de productes que es poden aconseguir localment. Quantitats que representen Euros estalviats o guanyats en usar l'altra moneda, més propera i fàcil d'aconseguir, per adquirir determinats serveis locals. En un percentatge que creix en la mesura que ens organitzem i col-laborem.
Les monedes locals no pretenen substituir completament el diner oficial, sinó complementar-lo i crear un nou nivell econòmic més proper, on sorgeixen molts serveis i productes nascuts de les habilitats que té cada individu, a una escala menor a la que admet l'economia de l'Euro.
Si vols saber més de les qüestions teòriques en relació a l'EcoSeny o en relació a les diferències entre el diner oficial i l'alternatiu, clica aquí. (no fet encara)
Organitzem els intercanvis a través del Butlletí de la xarxa, on apareixen tots els serveis i productes que ofereixen i necessiten els usuaris, així com la manera d'entrar en contacte amb cadascun d'ells. Cada usuari pot omplir i actualitzar les seves dades del butlletí a través de la pàgina web.
També fem Fires trimestrals, que son els principals espais de trobada, celebració i intercanvis. Propera fira.
El primer diumenge de cada mes fem Trobades o Assemblees, per discutir aquests i altres temes, obertes a tots els qui vulguin participar o conèixer la xarxa.
Ens basem en les moltes experiències dutes a terme al món que ens ensenyen com construir models d'economia més propers, a una escala humana i bioregional, que complementen l'economia del diner oficial.
L'EcoSeny ajuda a organitzar altres espais de l'EcoXarxa, com la central de compres i els espais de producció, on es combinen amb els Euros. En canvi, a la xarxa d'intercanvi només s'admet l'intercanvi directe i amb EcoSenys.
Si t'interessa i vius prou aprop de la bioregió del Montseny o hi vens sovint o vols participar a les fires com a usuari, pots inscriure't clicant aquí. És gratuït i tothom hi està convidat!
Fins ara els usuaris pagaven una quota anual de 15 Euros. Ara estem pensant en canviar-ho per contribucions voluntàries al Barret Màgic a les fires, les trobades i per transferència bancària, per resoldre les despeses en Euros de la gestió de la xarxa.
També pots participar de les fires o fer intercanvis amb o sense EcoSenys sense ser usuari de la xarxa.
Les Fires
El Butlletí
El Butlletí Virtual
L'EcoSeny
L'EcoSeny virtual
El Barret Màgic/la Quota anual
La Web