Qui som i què fem ?

1. La Xarxa d'Intercanvi

La Xarxa d'Intercanvi és una de les organitzacions principals de l'Eco Xarxa, i la primera que ha estat creada.
Utilitzem una forma de diner alternatiu: l'Eco Seny, per permetre el funcionament d'un sistema d'intercanvis multirecíprocs sense fer ús del diner.
Organitzem els intercanvis a través del Butlletí de la xarxa, on apareixen tots els serveis i productes que ofereixen i necessiten els usuaris, així com la manera d'entrar en contacte amb cadascun d'ells. Cada usuari pot omplir i actualitzar les seves dades del butlletí a través de la pàgina web.
També fem Fires trimestrals, que son els principals espais de trobada, celebració i intercanvis. Propera fira.
Si t'interessa i vius prou aprop de la bioregió del Montseny, hi vens sovint o vols participar de les fires trimestrals com a usuari, pots inscriure't clicant aquí. És gratuït i tothom hi està convidat! Quants més siguem més riurem i més intercanviarem!
També pots participar de les fires o fer intercanvis (amb o sense EcoSenys), sense ser usuari de la xarxa.
El primer diumenge de cada mes fem Trobades o Assemblees, per discutir aquests i altres temes, obertes a tots els qui vulguin participar o conèixer la xarxa.

2. La Central de Compres

La Central de Compres és una altra de les organitzacions fonamentals de la xarxa, actualment en fase de construcció. També anomenades cooperatives de consum o de consumidors, es tracta d'un tipus d'organització econòmica de base, bastant estesa en barris, comunitats o entre col-lectius alternatius.
La idea és senzilla: fer compres col-lectives a l'engròs, i repartir-les entre els socis de la cooperativa, que paguen quotes mensuals. S'estableix una relació directa, sense intermediaris, amb els productors ecològics, a qui es compra de manera regular grans quantitats, el que permet reduir el preu de la compra de productes quotidians (sal, sucre, mel, arròs, llegums, fruites, etc), tant per l'eliminació d'intermediaris com pel fet de fer compres col-lectives a l'engròs.
També el productor hi guanya en reduir costos per l'eliminació d'intermediaris, en tenir garantida la venda d'una determinada quantitat d'excedent comercial i en establir una relació directa i humana amb els consumidors dels seus productes.
La innovació de la nostra central de compres en relació a la majoria que trobem a Catalunya i Europa és que la nostra funciona conjuntament amb una xarxa d'intercanvi que usa una moneda social regional, el que permetrà en un futur comprar productes a la central en EcoSenys, en la mesura en que els productors acceptin EcoSenys.
Una altra gran novetat és que a més dels productors i els consumidors, a la nostra central de compres també hi ha prosumidors: aquelles llars, famílies o individus que produeixen insums per a la Central de Compres i alhora en consumeixen d'altres.

3. Els Espais de Producció

L'experiència de moltes xarxes del món ha demostrat que per a generar una nova economia local pròspera i cooperativa, no n'hi ha prou amb generar una moneda local o una central de compres, sinó que també cal organitzar-se per tirar endavant noves produccions o impulsar les ja existents a nivell regional -amb criteris ecològics i de comerç just-, que s'entrellacin amb la resta d'organitzacions de l'economia regional solidària.
Per a això, volem construir durant els propers anys (2009 -2010) dues àrees diferenciades i complementàries en relació a l'elaboració i la comercialització de productes:
1. Una Cooperativa de Produccions Ecològiques
D'una banda estudiem la possibilitat de crear una nova cooperativa que estaria oberta a qualsevol ciutadà de la bioregió interessat en integrar-se a l'estructura productiva, així com a oferir des d'aquesta cooperativa un nou producte o línia de producció.
Aquesta cooperativa espera poder treballar a mitjan i llarg termini en comerç just internacional i en àrees com la indumentària, materials de bioconstrucció i energies renovables. En una primera fase es centra en la producció de barres de cereals, fruits secs i altres dolços saludables i ecològics.
2. Una Xarxa Bioregional de Productors Ecològics
També volem contribuir a articular i enfortir els llaços entre productors ecològics de la bioregió, tant entre els ja existents i agrupats en xarxes, com entre els nous, amb la finalitat de construir formes de comercialització, local i externa, conjuntes, cooperades i col-laboratives.
Pensem en treballar amb productors i xarxes de productors ja existents, alhora que es tractaria d'ajudar a nous possibles productors a impulsar les seves pròpies produccions o cooperatives.
Aquests 3 espais ens permeten organitzar les nostres compres externes (Central de Compres), els nostres intercanvis a la bioregió (Xarxa d'Intercanvi) i les nostres produccions i comercialitzacions dins i fora d'ella (Espais de Producció). Treballar tots tres eixos alhora permet construir un sistema econòmic regional integral, autònom i autogestionari, el que no seria possible amb la construcció d'un únic d'aquests espais.
Altres espais
A més d'aquestes tres àrees en el camp econòmic, centrals a la xarxa, hi ha 7 altres àrees en les que organitzem tallers, seminaris, cursos i altres activitats:
1. Àrea d'ecologia
2. Àrea de salut holística i creixement personal
3. Àrea d'infància i pedagogia
4. Àrea de noves tecnologies
5. Àrea d'art, artesania i cultura
6. Àrea d'agricultura
7. Xarxa d'Internet Lliure i Sense Fils