Eco Xarxa Montseny

3. els espais de producciˇ

L'experiŔncia de moltes xarxes del mˇn ha demostrat que per a generar una nova economia local pr˛spera i cooperativa, no n'hi ha prou amb generar una moneda local, o una central de compres, sinˇ que cal tambÚ organitzar-se per tirar endavant noves produccions o impulsar les ja existents a nivell regional -amb criteris ecol˛gics i de comerš just-, que s'entrellacin amb la resta d'organitzacions d'economia local.
Aquest ha estat el cas d'una de les xarxes de major Ŕxit al mˇn, la xarxa de Palmas al nord del Brasil, on a mÚs de la moneda local s'han creat diverses iniciatives empresarials cooperatives com marques de roba i altres. La generaciˇ d'eines de producciˇ d'aquest tipus constitueix a mÚs un fet necessari si volem generar alternatives que puguin ser viables, permetent generar recursos econ˛mics en Euros per a les famÝlies i individus que els permeti complementar les seves necessitats econ˛miques, doncs amb l'intercanvi i la moneda local no es pot satisfer totes les necessitats i inquietuds econ˛miques.
Per tot aix˛ des d'un inici de la creaciˇ de la xarxa alguns dels usuaris han vist la necessitat de generar una cooperativa de producciˇ que permeti l'entrada de diner oficial de forma colĚlectiva, individual o familiar.
Per a aix˛ hem pensat en crear una cooperativa de produccions ecol˛giques que comportin un valor afegit i que permetin generar entrades en diner oficial, necessÓries per complementar l'economia local i poder viure Ýntegrament d'aquestes formes de producciˇ Ŕtiques, colĚlaboratives i ecol˛giques.
En aquest camp de producciˇ, on el tipus de compromÝs Ús diferent al dels usuaris de la xarxa -doncs comporta obligacions i responsabilitats de tipus professional iguals als que s'adquireixen en qualsevol activitat econ˛mica remunerada-, es pretÚn generar dos tipus diferents d'activitats:
D'una banda ajudar a articular i enfortir els llašos entre productors ecol˛gics de la regiˇ per a dur a terme formes de comercialitzaciˇ conjuntes i cooperades. Es treballaria amb productors i xarxes de productors ja existents, respectant i treballant amb les organitzacions que ja funcionen, alhora que es tractaria d'ajudar nous possibles productors a impulsar i crear les seves pr˛pies activitats econ˛miques autogestionÓries.
D'altra banda estudiem la possibilitat de crear una cooperativa nova que comenšaria amb la producciˇ de dolšos ecol˛gics, i estaria oberta a qualsevol ciutadÓ de la bioregiˇ interessat en integrar-se a l'estructura productiva, aixÝ com a oferir des d'aquesta cooperativa un nou producte o lÝnia de producciˇ.
Aquesta cooperativa espera poder treballar a mitjan i llarg termini en comerš just internacional i en Órees com la indumentÓria i materials de bioconstrucciˇ i energies renovables. Per˛ en un primer moment es centra en la producciˇ de barres de cereals, fruits secs i altres dolšos saludables ecol˛gics.
Amb aquestes dues estructures, esperem ajudar a qui ho desitgi a crear una cooperativa pr˛pia o a unir-se a la nostra cooperativa, on pot colocar la seva producciˇ d'excedent comercial.
Ajudem a identificar i acollim les produccions que compleixen alhora quatre prop˛sits econ˛mics: servir per a:
1. les demandes pr˛pies (autogestiˇ),
2. l'intercanvi (directe o amb EcoSenys) a la Xarxa i amb altres xarxes,
3. la venda (en Euros i/o EcoSenys) a la Central de Compres
4. la venda en diner a travÚs dels espais de comercialitzaciˇ externa: la cooperativa i la xarxa de productors ecol˛gics.