L'ECOSENY.   MONEDA SOCIAL

La Moneda Complementària: l'ecoseny

L'EcoSeny físic és un bitllet de paper de diferents valors, que té una equivalència -no retornable amb l'Euro d'un a un.
De fet, és tan sols una eina per registrar els intercanvis que es donen en una xarxa de persones, associades per fer-se favors uns als altres, prestar-se eines, coneixements i béns, amb mtodes de reciprocitat indirecta. És a dir, diner en estat pur, que compleix l'essència de la seva raó de ser: medir (com ho fan els centímetres) les diferents activitats productives per poder-les intercanviar de manera àgil i multirecíproca.
La moneda social no vol monetaritzar espais que ja funcionen en àmbits econòmics encara més interessants com la donació, l'intercanvi directe o la plena autosuficiència comunitària o familiar, sinó generar mecanismes de transició entre aquests espais, potser més desitjables, i l'ús majoritari que encara fem avui de l'Euro.
Som conscients que ni la moneda social ni l'intercanvi son la utopia final, sinó en tot cas, un camí d'aprenentatge col-lectiu cap a aquesta utopia. Un camí que només es fa en caminar.

L'ecoseny va començar a circular en forma de bitllet durant la primera Fira d'Intercanvi que es va celebrar a la Costa del Montseny, una de les poblacions més petites de la zona, el diumenge 22 de març del 2009.

L'Intercanvi es pot fer a les fires o bé a través del CES, contactant directament de forma lliure i responsable amb la resta d'usuaris inscrits a la Xarxa. A les fires o a la xarxa, ningú està obligat a fer ús de la moneda, podent fer bescanvis directes. El que sí es demana és no fer ús del diner oficial. L'EcoSeny, que és molt diferent al diner convencional, no es pot acumular ni prestar, no té interessos i simplement es una eina per fer més ric i àgils els intercanvis, i per tant les nostres possibilitats de sostenibilitat i autogestió econòmica, podent crear alguna cosa més que uns sistema d'intercanvis: un sistema monetari local i autònom.


Ecoxarxa Montseny 2014  |  www.ecoseny.net  |   info@ecoseny.net