Eco Xarxa Montseny

2. la central de compres

La central de compres és una altra de les organitzacions fonamentals de la xarxa, actualment en fase de construcció.
Es tracta d'un tipus d'organització econòmica de base, també anomenades cooperatives de consum o de consumidors, bastant estesa en barris, comunitats o entre col·lectius alternatius. A través de la Central de Compres s'adquireixen productes de forma col·lectiva i directament dels productors ecològics, preferentment de la regió o de regions properes.
La idea és senzilla: fer compres col·lectives a l'engròs, i repartir-les entre els socis de la cooperativa, que paguen quotes mensuals. S'estableix una relació directa, sense intermediaris, amb els productors ecològics, a qui es compra de manera regular grans quantitats, el que permet reduir el preu de la compra de productes quotidians (sal, sucre, mel, arròs, llegums, fruites, etc), tant per l'eliminació d'intermediaris com pel fet de fer compres col·lectives a l'engròs.
També el productor hi guanya en reduir costos per l'eliminació d'intermediaris, en tenir garantida la venda d'una determinada quantitat d'excedent comercial i en establir una relació directa i humana amb els consumidors dels seus productes.
Treballem únicament amb productors ecològics i preferentment de la regió i de regions pròximes, excepte en el cas de productes dels que no es disposa a la regió i provenen de regions distants.
La innovació de la nostra central de compres en relació a la majoria que trobem a Catalunya i Europa és que la nostra funciona conjuntament amb una xarxa d'intercanvis amb una moneda social regional, el que permetrà en un futur comprar productes a la central en EcoSenys, en la mesura en que els productors acceptin EcoSenys.
Una altra gran novetat és que a més dels productors i els consumidors, a la nostra central de compres també hi ha prosumidors: aquelles llars, famílies o individus que produeixen insums per a la Central de Compres i alhora en consumeixen d'altres
Els productors i prosumidors que acceptin EcoSenys per les seves produccions tindran dret preferencial per cancel·lar amb EcoSenys les seves compres a la Central.
Hem començat a treballar amb centrals de compres ja existents com Vallgorgànics, de Vallgorguina, on algunes famílies de la xarxa s'han inscrit a títol unifamiliar. L'experiència ens està sent de molta utilitat, i hem establert llaços permanents i la voluntat de treballar conjuntament per a reforçar els llaços d'amistat i de col·laboració en l'accés a produccions ecològiques
També diversos usuaris de l'EcoXarxa participen de manera individual en altres centrals de compres com la de Sant Antoni de Vilamajor o Sta. Maria de Palautordera, algunes també en procés de creació actualment.
No obstant això, el nostre objectiu a llarg termini és generar una central de compres pròpia que pugui funcionar parcialment amb la moneda local, podent complementar les compres que necessàriament caldrà fer en Euros.
En aquest moment estudiem la possibilitat de dur a terme compres col·lectives com a EcoXarxa d'aquestes centrals de compres properes, fins que puguem establir relacions directes amb productors i construir la nostra pròpia central de compres. Participa en la construcció de la Central de Compres.
En aquesta Central que planegem com a EcoXarxa, pensem integrar tres tipus de participació:
1. Productors: aquells que vénen produccions a la Central, per Euros o per EcoSenys.
2. Consumidors: aquells que consumeixen productes de la Central, amb Euros o amb EcoSenys.
3. Prosumidors: aquells que consumeixen productes de la Central i alhora aporten altres produccions que són venudes i distribuïdes a través de la Central. (Que no és el mateix que intercanviar productes a la Xarxa d'Intercanvi). Aquestes famílies poden gastar els EcoSenys guanyats per a adquirir altres productes de la Central. Els habitants de Can Bancell, podrien, per exemple, pagar la llet de soja que consumeixen de la Central, amb els kg de maduixes que produeixen i col·loquen a la Central per al consum dels altres socis.
La Central funcionarà parcialment amb EcoSenys, i està molt relacionada amb la Xarxa d'Intercanvi, però alhora és una organització diferent, on no hi ha centenars d'usuaris sinó desenes de socis, amb un compromís mensual de despesa en Euros i/o EcoSenys i/o de producció.
Per tant, cal no confondre la Central de Compres amb la Xarxa d'Intercanvi. Ni tampoc amb els espais de producció de la xarxa.
El fet de ser membre de la Xarxa d'Intercanvi no implica ser membre de la Central de Compres, i viceversa. No obstant això a la Xarxa es farà ús de la Central de Compres per a adquirir productes que no es troben a la xarxa amb els Euros dels visitants que han canviat Euros per EcoSenys a les fires. Aquests productes seran intercanviats a les fires des de la Coordinació a canvi d'EcoSenys.